1872 година е. Младиот револуционер Гичо е со бандата на Димитар Обштиот. Гичо го носи со него Асенчо, млад пастир од селото Жеревна, кој е страсно инспириран од активностите на претстојната револуција. Во инает на забрана издадена од Централниот револуционерен комитет, Димитар Обштиот со својата банда врши кражба на турски приходи од данок. По операција на кражба на златницицте Димитар Обштиот му доверува на Гичо една посебна мисија: да испорача на рака писмо до главниот револуционер, познатиот Левски лично. Гичо ја прифаќа задачата со гордост и заедно со Асенчо тргнуваат на пат кон Височините да го најдат Левски, кој секогаш се чини дека е ден пред нив.

режија: Viktor Bozinov
улоги: Aleksandar Aleksiev, Stojan Dojcev, Filip Avramov, Paraskeva Djukelova

премиера: 21.6.2018
времетраење: 150′
земја: Бугарија
жанр: Комедија, драма, историски

Сподели