Ни зедоа сѐ
Останав да играм
Со капка светла ноќ
Во градот на лудите

FUCK YOGA и 5060, ве канат на промоција:

27 години по неговото создавање, овој исклучително значаен музички артефакт од автохтоното скопско подземје – на 7″ винил во тираж од 40 примероци.

VERMILION DEVIATE – криза / the vision is lost

За отворање на вечерта во Кино ФРОСИНА ќе биде прикажана селекција на архивски видеоматеријали, кои го документираат постоењето на VERMILION DEVIATE во неколку различни инкарнации.

Четврток, 28 март, 20 часот. Кино ФРОСИНА и фоаје.

“VERMILION DEVIATE 7″ е уште еден бисер од архивите чиешто изнесување на виделина ја потврдува македонската инвентивност, често засенета од подобро промовираните погони на субкултурните звучни експерименти од поранешна Југославија. Двете песни се ударни, химни кои го пренесуваат духот на пост-панк и готикот од 80-тите во сочниот максимализам на раните 90-ти. “Криза” е бавен 7-минутен манифест, исполнет со глацијално чувство на пропаст – нихилистичкиот вокал на Златко Трајковски потсетува на раните BORGHESIA, додека чувствителниот, прониклив глас на Нора ја отелотворува песната. “The Vision is Lost” започнува со BAUHAUS-овски галоп, извртен бас и врескачки гитари, а завршува со епски дует од семплувани гласови и нервозни тапани.
Но, најзачудувачки кај овие песни е колку отворено политички делуваат денес, текстуално и во изведбата – користејќи го мистицизмот, интелегенцијата, неспокојот, па дури и елеганцијата како повик за промена. Тешко е да се заклучи што точно VERMILION DEVIATE имале на ум, но според видеоснимките ископани по повод ова издание – опојна низа од голи насликани гради, пригушени лила светла, опожарени предмети и верски икони испроектирани на пластични церади – заслужуваат да бидат сфатени сериозно“. (Флора Питроло, ACC)

Сподели