WE COME AS FRIENDS - 110′ - Франција, Австрија - 2014

Сценарио: Hubert Sauper
Режисер: Hubert Sauper
Снимател: Hubert Sauper, Barney Broomfield, Xavier Liébard
Монтажа: Hubert Sauper, Cathie Dambel, Denise Vindevogel
Toн: Veronika Hlawatsch
Продукција: Hubert Sauper (Adelante Films, Paris)
Копродукција: KGP, Gabriele Kranzelbinder (Vienna)

Награди/номинации:
Berlinale 2014 – 29th Peace Film Prize
Sundance 2014 – World Cinema Documentary Special Jury Award
Jihlava IDFF 2014 – Best Central and Eastern European Documentary Film
Subversive Film Festival, Zagreb 2014 – Wild Dreamer Award
Planete + Doc 2014 – Millennium Award
Viennale 2014 -Vienna Film Prize
Bergen International Film Festival 2014 – Special mention

Синопсис:
Ова е модерна одисеја, вртоглаво и само навидум фантастично патување во срцето на Африка, каде што децата или ги мажат или ги наоружуваат. Благодарение на малиот авион којшто режисерот сам го направил од лим и платно, пристигнуваме во Јужен Судан – земја со највисока стапка на мајчина смртност во светот, дом на 230 илјади бегалци… и очигледно, рај за странските инвеститори. Кинески нафтени работници, мировници на ООН, судански воени лидери и американски протестанти доаѓаат како пријатели во најмладата држава во светот, нестрпливи да поттикнат „соработка и развој“. Наградена на Берлинскиот филмски фестивал и на „Санденс“, оваа филмска приказна ни покажува дека империјализмот никогаш навистина не си заминал од Африка.

Билети:
Претпродажба: 100 ден. по вечер
На каса: 100 ден. за 1 филм
На каса: 150 ден. за 2 филма

Сподели