DE:SONANZ FESTIVAL 2015
4-7 септември // МКЦ + Kapan An, Младински Културен Центар и повеќе локации низ Скопје

De:sonanz Festival 2015 – четири спектакуларни вечери посветени на модерната музика и мултимедијална уметност во Скопје (4-7 септември 2015) со гостувања на Monolake (Монолејк), Objekt (Објект), Electric Indigo (Електрик Индиго), Disphonia (Дисфонија) и богата програма која вклучува 40+ артисти. Во своето седмо издание, De:sonanz е пресек на глобалните иновативни музички и уметнички текови, но и најголемиот колаборативен проект на целокупната македонска сцена кој го става Скопје во фокусот на вниманието на светската музичка јавност.

Фестивалот се отвора во петок (04 септември) во Капан Ан, потоа следуваат три фестивалски денови во кои голем број музички и уметнички случувања ќе бидат распоредени низ просториите на МКЦ Скопје.

Во рамки на фестивалот, ќе бидат вклучени музички организации од локалната сцена: BTKRSH, Drop Series, PMG, D2, DSPH, Ако Никој Не Свири и настапи на:
Marko Rikaloski, Viktor Apostolski, Ilina Angel, Mirko Popov, Galatheia, Vidinovski, Alex Acid, Darko Stepic, Hypertech, Tecktone, D.Lite, Noitu, Baltronic, Vertical Sofa, Martchin и Andreas Hz.

За визуелниот дел со визуелни инсталации и настапи, оваа година ќе земат учество:
Marija B. Jones [UK/DE]
Abduct [MEX]
Lazy Kidz Visualz [MK]

Оваа година, на фестивалот со специјална светска премиера и концертна промоција на музички и мултимедијални дела ќе се претстават:

Александар Гроздановски (Herzel) & Aleksandra Petrushevska – ДВА (аудио / видео танц перформанс)
Димитар Додовски & Јујо – “Potential Worlds” (поезија / аудио / видео настап)
Телемама – концертна промоција на албумот “Мис Слобода”
Демек – концертна промоција на албумот “Неонормализам”
Мелани Дигит – мултимедијален преформанс
Изложба “Dystopia” на Иван Галовски
Проект „Log in…“ на Ивана Пирковска
Ѓорѓи Јаневски & Марсо (дј сетови)

+ работилници, изложби, филмска програма, афтерпарти настани и денска програма.

Фестивалот “де:сонанз” е поддржан од Гете Институт Скопје во соработка со скопската организација BTKRSH.

www.desonanz.org.mk
desonanzfestival@gmail.com
facebook.com/desonanz.festival

Сподели