5.2. | THE PARTY (2017)Sally Potter | 71′

Timothy Spall, Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson, Bruno Ganz

За љубителите на „пријатна апсурдност“. Непогрешлив кастинг, сочен и духовит дијалог, цврста и динамична рамка на тема фрустрации на современите буржуи.

Вајадолид - Rainbow Spike и Берлин -Guild Film Prize за режија

12.2. | SOY CUBA (1964)Mihail Kolotozov | 108′

Sergio Corrieri, Salvador Wood

На овој запоставен класик со полно право местото му е во друштво на  ремек-делата на Фелини, Куросава, Бергман, Тарковски, Ејзенштајн, Жак Тати и Жан Виго.

 

19.2. | EVIL (2003), Mikael Hafstrom | 113′

Andreas Wilson, Henrik Lundstrom, Gustav Skarsgard

Каков ќе биде вашиот избор? Дали сте повеќе склони да извојувате морална или физичка победа? За тоа зборува филмот. Ќе трпите или ќе се тепате?

Победник на фестивалите во Шангај и Талин

26.2. | WHEN WE LEAVE (2010), Feo Aladag | 119′

Sibel Kekilli, Nizam Schiller, Derya Alabora

Филм што вашите емоции ги става на проверка.

Гент - Гран при и награда од публика, Монтреал – за актерство, Трибека и Сао Паоло – од жири, Берлин – за режија

Сподели