SOMETHING BETTER TO COME - 110’ - Denmark, Poland 2014

Сценарио/Script: Hanna Polak
Режисер/Director: Hanna Polak
Снимател/Photography by: Hanna Polak
Монтажа/Editing: Marcin Kot Bastkowski
Тон/Sound: Kristian Eidnes Andersen
Музика/Music: Jonas Struck
Продукција/Production: Danish Documentary Production, Hanna Polak Films
Копродукција/Coproduction: HBO Europe

Ова неверојатно 13-годишно интимно патување се случува во едно од најзапустените урбани места во светот: големата депонија на само 20 километри од московскиот Црвен плоштад. Луѓе што некогаш биле лекари, пилоти, камионџии и едукатори, денес ја делат истата судбина.
Но, иако животот е безмилосен и страшен, заедничката беда како да го поттикнува најдоброто во нив.
Камерата ја следи 11-годишната Јула, која без проблем би можела да се дружи со обичните тинејџери во градот: таа експериментира со шминка и фарби за коса, пробува алкохол и цигари, се заљубува. Го губи татка си, забременува, го дава детето на посвојување.
Но, не престанува да сонува за она што ќе дојде – живот далеку од депонијата.

Сподели