FASSSBINDER – TO LOVE WITHOUT DEMANDS - 109’ - Denmark - 2015

Сценарио/Script: Christian Braad Thomsen
Режисер/Director: Christian Braad Thomsen
Снимател/Photography by: Bente Petersen, Dick Brüel, Gregers Nielsen
Монтажа/Editing: Grete Møldrup
Тон/Sound: Christian Braad Thomsen, Dino Raymond Hansen, Jan Juhler
Музика/Music: Peer Raben, Joachim Witt
Продукција/Production: Christian Braad Thomsen (Kollektiv Film ApS)

Комбинирајќи ги личните сеќавања со добро одбрани парчиња од досега невидени снимени интервјуа, режисерот создава интимен, искрен и емотивен портрет на Рајнер Вернер Фасбиндер (1945 – 1982) со кого првпат се запознава на премиерата на Фасбиндеровиот „Љубовта е постудена од смртта“ на Берлиналето во 1969 година.
Со 60 филмови напишани и снимени за само 14 години, Фасбиндер е најплодниот режисер во филмската уметност воопшто. Пред камерата на Томсен, налик на „камионџија со бебешко лице којшто не спиел од раѓање“, како што ќе напише „Гардијан“, Фасбиндер најотворено зборува за повоениот Холивуд – неговата прва љубов, психоанализата, љубовта, бракот, децата и лудилото.

Сподели