EVERYDAY REBELLION - 118’ - Austria, Switzerland, Germany 2013

Сценарио/Script: The Riahi Brothers
Режисер/Director: The Riahi Brothers
Снимател/Photography by: Mario Minichmayr, The Riahi Brothers, Dominik Spritzendorfer, Olivia Wimmer
Монтажа/Editing: Nela Märki, David Arno Schwaiger
Тон/Sound: Atanas Tcholakov, Abe Dolinger, Hjalti Bager-Jonathansson, Manuel Grandpierre, Nils Kirchhof, William Franck
Продукција/Production: Golden Girls Filmproduktion & Filmservices GmbH
Копродукција/Coproduction: Mira Film GmbH

 

Што им е заедничко на њујоршкото „Окупирај го Волстрит“, протестите на шпанските „Незадоволни“ и Арапската пролет? Постои ли врска меѓу борбата на Иранското движење за демократија и ненасилниот бунт во Сирија или, пак, помеѓу украинските гологради активистки на „Фемен“ и една исламска култура како Египет? И што имаат Србија и Турција со сето ова?
Филмот ги проучува последиците во современото и рапидно менливо општество каде што секојдневно се смислуваат нови форми на протест за да се предизвика моќта на диктатурите, а понекогаш и на глобалните корпорации. Давајќи им глас на сите оние коишто решаваат да се обидат ненасилно да го сменат насилниот систем, филмот ја качува на пиедестал креативноста на ненасилниот отпор и граѓанската непослушност.

Сподели