genoa

СЕМИНАР ЗА КУРАТОРИ ВО ЏЕНОВА

Отворен повик за семинар за куратори во Џенова во рамки на проектот CreArt. Семинарот се одржува од 21 до 23 март 2019.

Пријавувањето трае до 15 февруари.

Повеќе инфо на CREART SEMINAR IN …

Повеќе ...
liverpool

CreArt ОТВОРЕН ПОВИК

Нов отворен повик во рамки на проектот CreArt (Мрежа на градови за уметничко творештво) во рамки на програмата на Европската Комисија „Креатива Европа“. Станува збор за artist in residence во Ливерпул.

Повеќе ...
goran-stefanovski

Така зборуваше Стефановски

ЗА ОБРАТНОСТА

Животот е невозможен без својата спротивност, без својата внатрешна парадоксална обратност, без инверзија. Хуморот е невозможен без разорниот обрт на крајот на вицот. Така се обновува животот. Фениксот се …

Повеќе ...
Logotipo_CreArt

CREART ОТВОРЕН ПОВИК ЗА ЕВРОПСКА ИЗЛОЖБА ВО 2019 ГОДИНА

Град Скопје ги повикува заинтересираните уметници од областа на визуелните уметности и уметноста на новите медиуми  од Скопје да поднесат пријава со свое портфолио на англиски јазик за учество во …

Повеќе ...

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Почитувани другари и другарки, соработници и сите вие што сакате да аплицирате во Министерство за култура за проекти што би се случувале во 2019 година во Младинскиот културен центар, ве …

Повеќе ...
festival na svetlinata

ОТВОРЕН ПОВИК – фестивал на светлосна уметност

ОТВОРЕН ПОВИК за првиот фестивал на светлосна уметност
Универзална сала Скопје го организира првиот фестивал на светлосна уметност, кој ќе се одржи на 6 октомври 2018 година во Старата скопска чаршија.
На …

Повеќе ...
festival na svetlinata

OPEN CALL – Light Art District

The public institiution Congress Centre “Alexander the Great” from Skopje is opening the first Light Art District festival which will take place in the Old Bazaar, Skopje on the 6th …

Повеќе ...
CreArt - Aveiro

CreArt ОТВОРЕН ПОВИК

CreArt семинар за кураторство
29-31 октомври, Авеиро, Португалија

Тема:
Овој семинар ги истражува врските меѓу историјата и уметноста на кураторството, како и наративноста во кураторството. Се фокусира на современите изложби од уметноста на …

Повеќе ...

Повик за изведувачи – CON-FRONT

А. Проект

CON-FRONT е најнов меѓународен и мултидисциплинарен проект за културно одбележување на Првата светска војна. Проектот е поддржан од програмата Creative Europe во рамките на Европската година на културно наследство …

Повеќе ...
mkc

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Почитувани,
Поради користење годишни одмори, билетарницата на ЈУ МКЦ од 4 јули, заклучно до 15 август, ќе работи во една смена – од 16 до 20 часот секој ден, освен во …

Повеќе ...
Градот-убав---1.6-1-(1)

Објавени учесниците на проектот „Градот убав“

По разгледувањето на пристигнатите апликации на конкурсот за избор на 20 авторски цртежи,
во рамки на проектот „Градот убав“, организаторот со својот тим донесе одлука за учесниците на овој настан.

Листа на …

Повеќе ...
logo CINEDAYS

Големо признание за CINEDAYS

Фестивалот на европски филм CINEDAYS, по долга и исцрпна апликациска процедура, успеа да се акредитира во меѓународната асоцијација FIAPF и да се здобие со големото признание “Competitive film festival specialized …

Повеќе ...
Градот-убав---1.6-1-(1)

ГРАДОТ УБАВ – КОНКУРСЕН ПОВИК

ГРАДОТ УБАВ

Скопска улична галерија

Конкурсен повик:

 

МКЦ распишува повик за избор на 20 авторски цртежи, кои ќе се реализираат во рамки на проектот „Градот убав“.  Повикот е отворен за …

Повеќе ...
BANDEROLA

ОТВОРЕНИ ПОВИЦИ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ОТВОРЕНИ ПОВИЦИ ЗА УЧЕСТВО НА УМЕТНИЦИ НА РАБОТЛНИЦА ВО ЗАГРЕБ, ХРВАТСКА И УМЕТНИЧКИ ПРЕСТОЈ ВО ГРАДОТ КАУНАС, ЛИТВАНИЈА ВО РАМИКТЕ НА ПРОЕКТОТ CreArt

Град Скопје ги известува уметниците …

Повеќе ...
07

ГЛЕДАЈ.МК – КОНКУРС

Конкурс за учество за циклус работилници за филмска и театарска критика – Гледај.мк

 

ЈУ Младински културен центар – Скопје објавува конкурс за учесници за циклус работилници за филмска и театарска …

Повеќе ...