Jherek Bischoff е композитор, аранжер, продуцент и мултиинструменталист од Лос Анџелес. Во неговите необични 30 години живот, тој има соработувано со Kronos Quartet, Bang on a Can, David Byrne и Neil Gaiman, и има настапувано во простори и на фестивали низ светот, меѓу кои и Ројал Алберт Хол, Карнеги Хол, Рејдио Сити Мјузик Хол, на фестивалот Adelaide и на фестивалот MONA FOMA во Тасманија.
Како композитор бил ангажиран од Kronos Quartet, Lincoln Center и St Ann’s Warehouse и негови дела се изведувани од Seattle Symphony, Adelaide Art Orchestra, Wordless Music, Stargaze и yMusic.
Критиката одлично ги прифаќа неговите изданија Cistern (2016), Composed (2012) и заедничкото издание со Amanda Palmer – Strung Out In Heaven: A Bowie String Quartet Tribute. Има дадено интервју за Fresh Air на Terry Gross, како и на Arts Show на Бибиси радио 2 кај Johnathan Ross. Во 2014 за првпат прави музика со Johnny Breitwieser во Schauspielhaus во Виена, а во 2015 Bischoff се пробива и на телевизија, учествувајќи со своја музика на Blunt Talk на Starz и на Wet hot American Summer: First Day of Camp на Netflix.
Bischoff беше уметник-гостин за месец август на Midnight Moment на Тајмс Сквер, каде што секоја вечер беше прикажуван неговиот видеоспот за Cistern на електронските билборди на Тајмс Сквер, што кулминираше со два живи настапа среде Тајмс Сквер. Во моментов работи на музика за Theater Basel, како и на заеднички албум со Kronos Quartet.

JHEREK BISCHOFF за прв пат во Македонија, во рамки на CINEDAYS #15.

Сподели