Bobby Sands: 66 Days

PlayUK – Фестивал на новиот британски филм

Земја: Велика Британија, 2016
Траење: 105 мин.
Режисер: Brendan Byrne
Жанр: документарен, биографски, историски

Во овој филм е документиран обичниот живот во центарот на турбулентниот и трагичен конфликт, кој се претвора во необичен кога младиот идеалист гладува до смрт за да го зачува интегритетот на републиканското движење на кое верно му служел. Филмот покажува како Сендс ја зема судбина во свои раце и се издигнува до статус на меѓународен херој.

 

Сподели