Сунчица Дениќ (1956, Угљаре) е српска писателка, доктор по книжевности и професор.

Родена е на 22 април 1956 година во Угљаре кај Приштина. Дипломирала, магистрирала и докторирала на приштинскиот Филолошки факултет. Пишува поезија, проза, книжевна критика. Живее во Врање. Член е на Српското книжевно друштво.

За нејзиното дело, портрет, ќе говори професорот доктор Горан Максимовиќ, поранешен Декан на Универзитетот во Ниш.

Сподели