A FAMILY AFFAIR – 87’ - Greece 2014

Сценарио/Script: Angeliki Aristomenopoulou
Режисер/Director: Angeliki Aristomenopoulou
Снимател/Photography by: Stelios Apostolopoulos, Michalis Aristomenopoulos
Монтажа/Editing: Yuri Averof
Тон/Sound: Persefoni Miliou
Продукција/Production: Anemon Productions
Копродукција/Coproduction: Unicorn Films, Australia/Lizette Atkins

Ова е интимен портрет на најпознатиот музички клан во Грција – фамилијата Ксилурис. Доловувајќи го начинот на кој музиката се пренесува од татко на син, па на внуци, филмот ги открива опивната моќ на нивниот ритам и тајната што ги држи сите заедно и така ни ја доближува вибрантната традиционална критска музика. Следејќи ја приказната на овие музичари како неуморно настапуваат низ светот, филмот покажува дека традицијата не е секогаш наследено бреме што треба да се носи.

Сподели