Паратисима Скопје е интернационален саем на современа уметност кој е отворен за буквално сите форми на уметност и креативност! Доколку работиш или се занимаваш со визуелна уметност, перформанс, дизајн, архитектура, фотографија, моден дизајн, филм, музика…или било кој друг формат на творештво, Паратисима Скопје те поканува да го споделиш своето дело со нова публика!

ПРОГРАМА:

ПЕТОК 10.6.2016

21:00 – 21:15
Официјално обраќање и отворање на Интернационалниот саем на современа уметност – Паратисима Скопје 2016
| Плато МКЦ

21:20 – 21:40
Перформанс „Ономатопејски пејзажи“ на ЈЕТ колектив од Лондон, Велика Британија
| 20′ | Плато МКЦ

21:30 – 21:50
Видео проекција на краток документарен филм „Лица“ на Ханис Багашов од Тетово, Скопје
| 19′ | Џебно кино

22:00 – 22:45
Видео инсталација „Живеалиште“ на Брашнар колектив од Спрингфилд, Мисури и Скопје, Македонијa
| 41′ | Џебно кино

22:30 – 23:30
Перформанс на експерименталниот танцувачкиот колектив „Франтикс денс компани“ од Берлин, Германија
| 60′ | Кино Фросина

23:30 – 01:30
Ди-џеј сет и визуелизации „Музичка временска машина“ на ДиЛореан од Торино, Италија
| Плато МКЦ

//

21:30 -
Уметнички перформанс „Терапија со уметност“ на Драганчо Таневски од Чашка, Македонија
| Хол – Денсинг сала

21:30 -
Моден перформанс „Дефект“ на Мелани Димитровска од Скопје, Македонија
| Горно фоаје кино Фросина

 

САБОТА 11.6.2016

12:00 – 00:00
Главна изложба и специјални проекти
| Галерија | Дансинг сала | Горно фоаје кино Фросина

19:00 – 19:45
Видео инсталација „Живеалиште“ на Брашнар колектив од Спрингфилд, Мисури и Скопје, Македонијa
| 41′ | Џебно кино

19:45 – 20:05
Видео проекција на краток документарен филм „Лица“ на Ханис Багашов од Тетово, Скопје
| 19′ | Џебно кино

20:00 – 21:20
Проекција на документарна филмска програма од „Screening Scholarship Media Festival“ (SSMF) на „камра“, курирана од Сандра Ристовска и Ајрун Шанкар – Универзитетот на Пенсилванија; Филаделфија, САД
| 1.30′ | Кино Фросина

21:00 – 21:30
Перформанс „088“ на уметницата Викторија де Ферари Сапето од Џенова, Италија
| Џебно кино

21:15 – 21:35
Перформанс „Ономатопејски пејзажи“ на ЈЕТ колектив од Лондон, Велика Британија
| Кафе бар Фросина

21:45 – 23:00
Концертно гостување на музичката група Фолтин од Битола, Македонија
| Кино Фросина (билети 200 денари)

 

НЕДЕЛА 12.6.2016

12:00 – 00:00
Главна изложба и специјални проекти
| Галерија | Дансинг сала | Горно фоаје кино Фросина

12:00 – 15:00
Проекција на детска филмска програма куририрана од Џифони Македонија
| Кино Фросина

18:00 – 18:45
Видео инсталација „Живеалиште“ на Брашнар колектив од Спрингфилд, Мисури и Скопје, Македонијa
| 41′ | Џебно кино

18:45 – 19:05
Видео проекција на краток документарен филм „Лица“ на Ханис Багашов од Тетово, Скопје
| 19′ | Џебно кино

19:00 – 20:30
Проекција на документарна филмска програма од „Screening Scholarship Media Festival“ (SSMF) на „камра“, курирана од Сандра Ристовска и Ајрун Шанкар – Универзитетот на Пенсилванија; Филаделфија, САД
| 1.30′ | Кино Фросина

20:30 – 21:00
Перформанс „088“ на уметницата Викторија де Ферари Сапето од Џенова, Италија
| Џебно кино

21:00 – 21:20
Перформанс „Ономатопејски пејзажи“ на ЈЕТ колектив од Лондон, Велика Британија
| Плато МКЦ

21:30 – 22:00
Официјално затворање и објавување на наградените автори од третото издание на Паратисима Скопје 2016
| Плато МКЦ

22:00 – 00:00
Ди Џеј сет со Теодора Поповска
| Плато МКЦ

Сподели