MERCEDES SOSA, THE VOICE OF LATIN AMERICA - 93’ - Argentina 2013

Сценарио/Script: Rodrigo H. Vila
Режисер/Director: Rodrigo H. Vila
Снимател/Photography by: Hans Bonato, Mariano Cuneo
Монтажа/Editing: Luciano Origlio
Музика/Music: Diego Vila
Продукција/Production: Rodrigo H. Vila, Guillermo Rossi, Sabina Sigler (Cinema 7 Films)

Пред половина век, кога беше многу млада и сè уште непозната за светот, Мерседес Соса ги скрши тогашните актуелни клишеа и заедно со уште четворица други млади уметници го состави т.н. Манифест на новата песна. Покрај милионите продадени плочи, илјадниците одржани концерти низ светот, редиците обожаватели и безбројните зломисленици, Мерседес Соса остави и неверојатно наследство.
Преку досега невидени архивски материјали, уметнички пристап и сведоштва на неколку меѓународно познати имиња за значењето на оваа жена за политичката и музичката историја на Латинска Америка, ова документарно остварување нè води на интимно патување во светот на Соса.
Згора на тоа, ни ја приближува идеологијата на една уметница којашто ги надминала границите на музиката и станала една од највлијателните личности на 20 век.

Сподели