MACEDONIAN DOX – PREMIERES 100′ / 2015
Игор Христов, Александар Спасоски, Горјан Атанасов, Сандра Ѓоргиева

 

ЖИВОТ ВО ДВИЖЕЊЕ / TRAFFIC LIFE - 25’ - Spain, Bulgaria, Macedonia 2015

Сценарио/Script: Igor Hristov
Режисер/Director: Igor Hristov
Снимател/Photography by: Igor Hristov
Монтажа/Editing: Cvetelin Jolov
Музика/Music: Plamen Zafirov, Kliment Dichev, Boris Nenov, Martin Roots
Продукција/Production: Salta Film Production

Филмот следи шест различни жонглери кои своето шоу го прават на семафорите во Санта Круз, главниот град на островот Тенерифе.
Така, овие уметници успеваат да најдат простор за изразување на едно нестандардно место како што е центарот на улицата. Со својот перформанс, тие ја прескокнуваат бариерата на капитализмот и во исто време ги развеселуваат луѓето наоколу.

 

БРОДОТ ШТО НИКОГАШ НЕ ПОМИНАЛ / THE SHIP THAT NEVER PASSED - 44’ – Germany, Macedonia 2014

Сценарио/Script: Aleksandar Spasoski
Режисер/Director: Aleksandar Spasoski
Снимател/Photography by: Roland Vuckovic, Samir Ljuma, Bobi Dojcinovski, Aleksandar Spasoski
Монтажа/ Editing: Martin Ivanov
Тон/Sound: Aleksandar Gorgevic
Музика/Music: Aleksandar Spasoski, Husref Said traditional Calgii orcestra
Продукција/Production: Аleksandar Spasoski, Milan Mihajlovic

„Бродот што никогаш не поминал“ е документарен филм за звучната инсталација која македонскиот уметник Александар Спасоски ја поставува во 2013 година во Минхен, на мостот Вителсбахер на реката Исар. Произведувајќи звук на бродска сирена на место каде што не се одвива воден сообраќај, тој сака да ја поттикне имагинацијата на публиката, која преку звучниот стимул ќе си визуелизира брод што поминува, но и да види како звукот ќе влијае врз оние кои се подалеку од реката.
Филмот е единствениот опиплив документ од ова еднодневно искуство кој на хумористичен начин го прикажува развивањето на проектот, тешкотиите со кои се соочил уметникот барајќи дозволи од институциите во Баварија и техничките предизвици при изградбата на конструкцијата. Во 2012 година оваа инсталација беше поставена и во Скопје.

 

НА ВЕЛОСИПЕД / ON BIKE - 16’ Macedonia – 2015

Сценарио/Script: Gorjan Atanasov
Режисер/Director: Gorjan Atanasov
Снимател/Photography by: Kristijan Karadzovski, Branko Avramovski
Монтажа/Editing: Gorjan Atanasov
Тон/Sound: Sashko Potter Micevski
Музика/Music: Ivo Mitkovski

Краток документарен филм за моќта на велосипедот, проблемите на велосипедистите во Скопје и нивната борба за права и простор слободно да возат низ градот преку ненасилни активности и организирање на „Критична маса“

 

ЗЕЛЕНИ ЅИДОВИ, ЦРНА ХРАНА / GREEN WALLS, BLACK FOOD - 16’ - Macedonia 2015

Сценарио/Script: Sandra Gjorgieva
Режисер/Director: Sandra Gjorgieva
Снимател/Photography by: Marko Dimitrievski, Kristijan Karadzovski
Монтажа/ Editing: Sandra Gjorgieva
Музика/Music: Trajko Simonovski
Продукција/Production: Jovana Mishkovska (FDA Skopje)

Морничава приказна за животот и условите на студентите во Студентскиот дом „Гоце Делчев“ во Скопје. Некогаш елитно место за живеење, а денес сосема запуштен. Најтрагично е што студентите што живеат таму молчат, се плашат и не се борат за своите права.

 

 

 

 

.

Сподели