LOGBOOK_SERBISTAN - 94’ - Serbia 2015

Сценарио/Script: Želimir Žilnik
Режисер/Director: Želimir Žilnik
Снимател/Photography by: Miodrag Milošević, Orfeas Skutelis
Монтажа/Editing: Vuk Vukmirović
Тон/Sound: Filip Vlatković
Музика/Music: Meho Puzić, Gabriella Benak i Milan Nenin
Продукција/Production: Sarita Matijević (Playground Production)

Бегајќи од војните и бедата во Северна Африка и Средниот Исток, нелегални имигранти и баратели на азил се сместуваат во центри за бегалци во Србија. Филмот го следи периодот на нивната адаптација на животот во Србија, полн предизвици, иако најчесто нивната крајна дестинација се земјите од Европската унија. Оваа доку-драма фрла светло на социо-политичкиот контекст во кој доаѓаат до израз вредноста на (нивниот) човечки живот, нивната борба, мака и судбина.

Сподели