FINDING FELA – 119′ – USA 2014

Сценарио/Script: Alex Gibney
Режисер/Director: Alex Gibney
Снимател/Photography by: Maryse Alberti
Монтажа/Editing: Lindy Jankura
Музика/Music: Fela Anikulapo-Kuti
Продукција/Production: Jack Gulick, Alex Gibney (Jigsaw Productions, Knitting Factory Entertainment, okayplayer, Okayafrica)

Оваа филмска приказна дава фасцинантен увид во контроверзниот живот на нигерискиот гениј Фела Кути кој се прославува со својот оригинален афробит, изразувајќи ги од сцената личните револуционерни ставови против нигериската влада во 70-тите и 80- тите години на минатиот век.
Разоткривајќи го истовремено како мудар и наивен, богат и сиромашен, обожаван и омразен, но несомнено жилав и храбар, филмот зборува за огромното политичко влијание на Фела, кое и ден-денес пулсира преку бројни активистички движења, како и за неговата музика чија хипнотизирачка моќ ни малку не избледела низ годините.

 

Сподели