A FIGHT FOR - 85’ - Slovenia 2014

Сценарио/Script: Siniša Gačić
Режисер/Director: Siniša Gačić
Снимател/Photography by: Siniša Gačić, Jan Perovšek, Jakob Weidner, Maksimilijan Sušnik, Ayelen Magnin
Монтажа/Editing: Zlatjan Čučkov
Тон/Sound: Boštjan Kačičnik
Музика/Music: Damir Avdić
Продукција/Production: Miha Černec, Anja Vrdlovec (Tramal Films Production)

Еден месец по окупацијата на Волстрит, по примерот на „Окупирај го Волстрит“, група демонстранти поставуваат шатори пред Љубљанската берза. Критичноста кон претставничката демократија и глобалниот финансиски капитализам ги обединува под слоганот „Никој не нè претставува нас“.
Во отсуство на други општествени алтернативи, пред Берзата постепено се раѓа камп каде што сечиј глас се слуша, а различностите сплотуваат. Пo првиот бран на еуфорија, големата идеја за директна демократија се судрува со современиот поединец, па се појавува антагонизам, сличен на оној во системот против кој се борат. Приказната за словенечката верзија на популарното движење ја раскажуваат неколку „кампери“ кои и покрај неколкуте порази, веруваат дека е можен поинаков свет.

Сподели