Скопје танцов театар
Сезона 2019/2020

„Трагедија на тигарската буба“ / “The Tragedy of the Tiger Beetle”

Кореографија: Јотам Пелед, Германија
Костими: Скопје танцов театар

Настапуваат: Анастасија Данчевска, Адријана Данчевска, Дејан Битровски, Тринга Хуса, Сара Цветковска, Јована Зајкова, Тереза Лазарев, Бобан Русески, Исидора Краљевска, Ивана Балабанова, Џорџа Лоли (Италија), Дамла Пинар Башар (Турција), Борис Богдановски

„Тигар Бубата“ трча со брзина од 9 км на час, покривајќи ја својата должина 120 пати во една секунда. За споредба, Усаин Болт опфаќа само 5 должини на телото во секунда. За да одговара на бубачката, тој треба да трча 770 км на час. Бубачките ја користат оваа неверојатна брзина за да наттрчаат плен. Но, додека спринтуваат, нивната околина станува замаглена затоа што нивните очи едноставно не можат да соберат доволно светлина за да формираат слика. За да компензира, бубачката мора да застане за да го фокусира својот плен повторно, пред да продолжи со потерата.

Сер Френсис Бекон еднаш тврдеше дека знаењето е моќ (“scientia potentia est”).
Дали е тоа така?

Во „Трагедија на тигарската буба“ го истражуваме човекот кој е
изгубени во огромниот број информации:
парализиран,
збунет,
на работ на распад,
сонувајќи за исклучување.

Играјќи помеѓу комичното и трагичното, оваа физичка театарско-танцова претстава сугерира гротескен универзум каде вредноста на животот и смртта се губи низ бројките.
Јотам Пелед

Времетраење: 45 минути

Сподели