Фестивал за развој на креативните индустрии
СКОПЈЕ КРЕАТИВА 2019 – ЗЕЛЕНО СКОПЈЕ
ПРОГРАМА | 31 мај – 2 јуни 2019
KINO Kultura и Младински Културен Центар

ПЕТОК 31.5.2019
I голема сала Кино Култура I
20.00 · Отворање на фестивалот

Ремиксувај ја културната стварност
I ул. Македонија I
Изложба во јавен простор на редизајни на постери за македонски филмови, корици на музички албуми и на книжевни дела од авторите: Дарко Дојчиновски, Ивана Темелкоска, Јулијана Росоклија, Милан Крстевски, Вили Стоилова, Владимир Трајановски, Александар Јосифовски, Ангелина Кичукова, Бисера Михајловска, Димитар Грчев, Маја Атанасоска, Марко Јанев & Петар Џајковски, Нора Николоска, Калиопи Илиевска и Бане Гелевски
соработка со Аксиома

Програма за дизајн | Брендирање на зелено Скопје
I фоаје во Кино Култура I
Претставување на промотивни производи со графички решенија на тема „Зелено Скопје” изработени од од македонските дизајнери и илустратори: Зоран Кардула, Немања Трајковиќ, Давор Кешќец, Емилија Десановска и Марина Размоска

Музичка програма
I голема сала Кино Култура I
21.00 · Dunja Ivanova – Зелено во етерот за зелено Скопје
Звучно-визуелна инсталација, изведба на композиции од современи авангардни и популарни автори кои го имаат изразот „зелено/green“, проследена со видеозапис со визуализации од Скопје

22.00 · Goran Atanasovski Роботек – RE:Cycled
I голема сала Кино Култура I
Настап во живо, промоција на албум RE:Cycled

САБОТА 1.6.2019
I Кино Култура I
12.00 – 19.00 · Еко сфера
Поп-ап стор за дизајн, книги и музички изданија од домашни автори и издавачи. Соработка со PMG Recordings и BEGEMOT – izdavacka kukja

САБОТА 1.6.2019
I детски креативен центар МКЦ I
Програма за деца

10.00 – 12.30 · „Млади и зелени“ со Колектив Ветерница
Работилница за деца со јавна презентација за невербален сценски израз со отелотворување на емоциите што децата ги чувствуваат во секојдневието во градот во кој живеат.

13.00 – 15.30 · „Пишуваме, цртаме, патуваме: Сакаме зелено Скопје“ со Biljana Crvenkovska
Креативна работилница за деца од 6 до 9 години која поттикнува креација и имагинација кај децата на една многу важна тема – зелено Скопје!

11.00 – 16.00 · „Изгубениот пердув“ со Mare Trajkovska Matra и Karolina Nikolova
Анимациска програма за деца во светот на приказната „Изгубениот пердув“ каде што децата читаат, бојат, учат факти за специфични животни, решаваат загатки, поставуваат и одговараат на прашања, креираат 3Д-форми.

14.00 – 16.00 · Креативно цртање на лица на деца со Facepainting Peperutka

Програма за дизајн:
I МКЦ хол и долно фоаје кино Фросина I
Изложба на нови прототип-производи и услуги во сферата на креативните индустрии поддржани во рамките на фестивалот
16.00 – 21.00 · Изложбата е отворена за посета од 16 до 21 часот.
19.00 · Официјално отворање со претставување на авторите:
„Celebrate life – Почни од себе“ – Goran Kostovski Ind.og, MiaBotanika – ЛЕД-светилки” – Борјана Насева, „Примери“ – Арт еквилибриум, „Духот на старата градска куќа“ – здружение Градот убав, „Скаменета природа“ – Andrej Mitevski, „Вода и камен“ – Aleksandar Naumoski, Цртаме стрип „Скопје зелено пак ќе бидеш“ – Стрип центар на Македонија-Велес, Велес, „Како да дизајнираме промена“ – PrivatePrint, „Документирање техники за бојадисување волна на традиционален начин“ – Maja Minoska, „Платформа за аудиокниги на македонски јазик“ – Флуктус, „Рециклиран маркетинг“ – Vladimir Ristovski, „Еко-цевки“ – Jasmina Glavinche WIZART, „Eggshell-Hatched” – Gligor Kuzmanovski, „Зарез-резови во теракота“ – Aneta Popova, ReTex -Archisegment /РеТекс-Архисегмент“ – Екатерина Намичева, „Градење на патот до зелен град“ – Jasmina Pislevikj

Програма за архитектура | Екологии на градот
I МКЦ парк Младински културен центар I
19.00 – 19.30 · Отворање на архитектонско тело (приклучок) кое ги зајакнува и вмрежува капацитетите на местото – паркот на Младински културен центар.

19.30 – 20.30 · Предавање на Nicola Russi, Италија – основач на Laboratorio Permanente, професор по архитектура и урбана композиција на Политехничкиот факултет во Торино и член на Извршниот одбор на АНЦСА, Националното здружение на историски и уметнички центри. Презентација на „Климатските агенти“ – проект за регенерација на два напуштени железнички дворови на северната и јужна периферија на Милано кој ја сврти перспективата на тековниот економски развој во обратна насока и предлага два нови еколошки уреди. /во соработка со МКЦ/

21.00 – 22.00 · Градот убав? – филмови на ФДУ Скопје во Парк МКЦ
Избор на неколку документарни филмови на студентите на Факултетот за драмски уметности /Сандра Ѓорѓиева, Владимир Митревски, Горјан Атанасов/ што го коментираат животот на младите во современо Скопје.

Театар
I МКЦ кино Фросина I
20.00 – 21.00 · „Како се прави човек“ – колективно авторство, режија: Hana Milenkovska, продукција: Театар на Навигаторот Цветко / Theatre Navigator Cvetko

Музичка програма
I МКЦ горно фоаје кино Фросина I
23.00 · Afriqua а.к.а Адам Лонгман Паркер од Берлин, локална поддршка Мирко Попов

НЕДЕЛА 2.6.2019
Програма за дизајн
I Дворот во Државниот студентски центар „Скопје“ I
12.00 – 13.00 · Бјутификација на градот
Презентација на резултати од „бјутификација“ или визуелно подобрување преку хортикултурно уредување, садење дрвја, грмушки и друго зеленило на дворот во Државниот студентски центар „Скопје“, реализирано преку план-проект изработен од професори и студенти од Шумарскиот и Архитектонскиот факултет.

Филмска програма
| голема сала Кино Култура |
11.30 – 13.00 · Кино утро
Селекција на филмови од архивата на „Вардар филм“ – документарци, реклами, патописни репортажи, снимени во периодот од 1948 до 1986, прв дел.

Редефинирај ја својата реалност
I голема сала Кино Култура I
14.00 – 18.30 · Презентации на иновации каде што се спојува креативноста со технологијата, интернет-технологијата и активизмот.
„Можеш ли без ѓубре?“- Андријана Папиќ-Манчева, ГЕТ-Велосипед – Венито комерц ДООЕЛ, Fashionably smart-3Д-печатени модни додатоци – ТАБМАКЕР ДООЕЛ, pulse.eco – О2 иницијатива и Нетсетера, The Data I Breathe/МојВоздух – Горјан Јовановски, „Здравје пред профит за Центар“, Проект НЕДЕЛАТА НА ИЗЛОЗИ, М3DS Академија за 3D и Game Design, Фонд за иновации и технолошки развој.

Филмска програма
I парк Кино Култура I
20.00 – 21.30 · Кино под ѕвездите ·
Селекција на филмови од архивата на „Вардар филм“ – документарци, реклами, патописни репортажи, снимени во периодот од 1948 до 1986, втор дел.

Музичка програма | Затворање на фестивалот
I голема сала Кино Култура I
22.00 · Ехо Од Далечното Минато
Диџеј-сет на HyperTech и Ненад Стефаноски–Брус

Организатор на фестивалот: Здружение на граѓани Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата, Скопје.

Партнери и соработници на фестивалот: Кино Култура, проектен простор за современи изведувачки уметности и современа култура, Младински културен центар, Театар на Навигаторот Цветко, ПМГ Рекордингс, Колектив Ветерница, Аксиома – асоцијација за културна соработка и истражување, издавачка куќа Бегемот, МакеДокс, Вардар филм, Архитектонски факултет – Скопје, Шумарски факултет – Скопје, ЈП Паркови и зеленило, Општина Центар, Државен студентски центар „Скопје“ и Фонд за иновации и технолошки развој.
Медиумски спонзори: kliping.mk, Канал 103

Фестивалот се реализира со поддршка на Град Скопје

Сподели