Петок (11 мај 2018)
9.30 – 24.00 Фестивал во фестивал: ХАКАТОН (Smart city, натпревар, конференција, тест-презентации, средношколци, награди), iT Novum (Горно/долно фоаје на Кино Фросина)
19.30 – 22.00 ДЏ сесија со Ерик Фокс (Надворешна бина)
20.00 – 20.10 Отворање на фестивалот Скопје креатива 2018/Коктел (Надворешна бина)
20.15 – 24.00 Отворање на изложби 7 пати до креативност (Хол, Галерија, кат на МКЦ):
- Прототипи (1. Мамка, проект дизајн/ДОМИНИУМ; 2. Светлосна врска, мебел дизајн/Зарапчиев; 3. Simple lines, мебел дизајн/Рафаиловски; 4. Мебел од отпадно железо/Миневски; 5. Мондријан од наше маало, мебел дизајн/Гаков дизајн; 6. Фабрикувани елементи/ Ведралит-Еко дом; 7. Дизајн за керамичка амбалажа/Медалхо-Пропимед; 8. Македонскиот стрип во изданијата на новосадски-Дневник/Стеванов со група автори; 9. ДЕВЕТКА, Стрип магазин/Стрип Квадрат; 10. Неонски ноќи, СФ стрип/Благојевиќ, Дукоски; 11. Бирократски лавиринти( _cracy), рачно изработена книга/Ивановски, Димитрова; 12. Еко-книга, илустрирана книга за деца/ ВИЗАРТ; 13. Леа Смеа, тактилна сликовница за деца/Европски универзитет, Факултет за арт и дизајн)

- Изложби во изложба (1.Симболично поврзување, скулптури/Петрушевска; 2. Фотокопирница на љубовта, мултимедијална изложба /Арт Еквилибриум; 3.Тркалезни форми, дигитални фотографии; 4. Меѓународно училиште – НОВА/Создавај старо во ново 2; Бојата како израз, ликовни презентации; 5. Од традиција и фолклор до креативност и мултикултурализам, кукли во народни носии/Закева, Хисени, Трпчевска; 6. МемоАрх, интерактивна, едукативна изложба/Намичева; 7. Интервенции во форма и боја, инсталација/Манојловска)
-Модни изложби, модни инсталации (1. Ф – безродова колекција/ЛУДУС; 2. Во името на фалусот и срцето, јас сум човек, модна инсталација/Јовановска, Намичева; 3. Назад во галаксија/Маригуча; 4. ФЕИТ/Димитровска; 5. С.О.С Брутализам, накит /Vienoology; 6. Современ (графички) накит/BIZARRE)
- Студентски изложби (1. Меѓународен балкански универзитет/Студентски вежби-фотографии, илустрации, графички дизајн; 2. Архитектонски факултет/3Д транспозиција на Госпоѓиците од Авињон; 3. Архитектонски факултет/Де Стијл: структури во простор; 4. Машински факултет/Групна изложба на дела од студенти на насоката индустриски дизајн)
- ИнфоМлади@Креативни (1. Изложба на дигитални фотографии/СУГС Гимназија Никола Карев, ментор: Игор Тодоровски ; 2. Анимиран филм Љубов, стоп анимација/СУГС Јосип Броз Тито, ментор: Македонка Тошевски; 3. Креативни веб-страници/ веб-апликации во JavaScript/СУГС Гимназија Раде Јовчевски Корчагин, ментор: Адмир Хусеини)

- Попап продавници (1. Макондино, дизајн на украсни предмети/Станојковска; 2. Two faced, рачно изработени чанти/ Доневска)
20.30 – 21.00 Модна ревија: Магија на тебе, Студио Матра (Скалите на холот на МКЦ)
21.00 – 22.00 Работилници ИнфоМлади@Креативни – Драмско читање и презентација на сработените монолошки и дијалошки драмски форми, ментор: Милош Б. Андоновски, со група ученици од СУГС Орце Николов Скопје (Џебно кино)
22.00 – 03.00 Музичка програма: AUX88, Мичиген, САД; Мирко Попов, Скопје (Концертна сала)

Сабота (12 мај 2018)
9.30 – 24.00 Фестивал во фестивал: ХАКАТОН (Smart city, натпревар, конференција, тест-презентации, средношколци, награди), iT Novum (Горно/долно фоаје на Кино Фросина)
9.30 – 24.00 Фестивал во фестивал: Board Game, Design Thinking / ХАКАТОН (Концертна сала)
10.00 – 22.00 Изложби 7 пати до креативност (Хол, Галерија, кат на МКЦ)
10.00 – 20.00 Дете и простор, архитектура за деца – конструкција за истражување и игра, ФАД/ЕУРМ Скопје, Катедра за внатрешно уредување (Тревник пред МКЦ)
10.00 – 20.00 BORD GAME ON! (целодневен настан), мултимедијален проект (изложба, проекција, предавање и простор за играње на друштвени игри), Archona Games, Final Frontier Games, Lynx Animation Studios (Горниот кат на МКЦ)
Детски работилници и изложби:
10.00 – 12.00 Џиновска сликовница за Скопје (поставување на мини библиотека), Детска градинка Спирит (Тревник пред МКЦ)
11.00 – 13.00 ArchiPLAY (градење куќи од хартија, за деца од 4 до 8 години), ПРОЦЕС од Србија (Детски креативен центар МКЦ)
12.00 – 13.30 Отворање на изложба со дела на ученици од ПОУ Иднина: Куќа на желбите, З.Г. АКЦИЈА – РЕАКЦИЈА (Плато пред МКЦ)
Форум, предавања, презентации, промоции, проекции:
12.00 – 13.00 Јасна мисла и креативниот процес на создавање на фото-слики, предавање на Геерт Де Таје, Белгија (Кино Фросина)
13.15 – 14.15 Разгледување на фотографски портфолија на млади фотографи со Геерт Де Таје, Белгија (НВО Центар)
13.00 – 14.30 2.ФЕСТИВАЛСКИ ФОРУМ (Развој на креативните индустрии во Македонија) / Коктел (Кино Фросина)
14.00 – 14.30 Промоција на стрипот Македонскиот стрип во изданијата на новосадски-Дневник, Александар Стеванов (Надворешна бина)
14.30 – 15.00 Промоција на ДЕВЕТКА, стрип магазин, Стрип Квадрат – Скопје (Надворешна бина)
15.10 – 16.00 BORD GAME ON! Предавање на Archona Games, Final Frontier Games, Lynx Animation Studios (Горниот кат на МКЦ)
16.00-16.30 Enterprise Europe Network во Македонија, презентација на Емилија Митевска, Фондација МИР (Џебно кино)
16.45 – 17.15 Креирање на модерни веб-страници и веб-апликации со JavaScript, презентација на Адмир Хусеини, ИнфоМлади@Креативни (Џебно кино)
17.30-18.15 Подобрување на искуството на корисникот преку веб-апликации, предавање на Ненад Здравковски, ИТ ЛАБС Скопје (Џебно кино)
18.30-19.30 ArchiPLAY патување – од алатки за работилница до дизајнирање играчки, предавање на ПРОЦЕС (архитекти), Србија (Џебно кино)
20.00 – 21.15 Премиера на краткометражен игран филм за деца и родители: Кукачот; отворена дискусија на тема Булинг – врсничко насилство; Ментори: Загорка Поп Антоска Андовска и Владимир Димоски (Кино Фросина)
20.00 – 22.00 ДЏ сесија со Виолета Качакова (Плато пред МКЦ)

Недела (13 мај 2018)
9.00 – 20.00 Фестивал во фестивал: ХАКАТОН (Smart city, натпревар, конференција, тест-презентации, средношколци, награди), iT Novum (Горно/долно фоаје на Кино Фросина)
10.00 – 22.00 Изложби 7 пати до креативност (Хол, Галерија, кат на МКЦ)
10.00 – 20.00 Дете и простор, архитектура за деца – конструкција за истражување и игра, ФАД/ЕУРМ Скопје, Катедра за внатрешно уредување (Тревник пред МКЦ)
Детски работилници:
10.00 – 11.00 Креативна работилница за деца од претшколска возраст, Читаме во природа! Читаме низ игра, автори/ментори: Сказнувалка, учесници: Градинка Мис Попинс (Тревник пред МКЦ)
11.00 – 13.00 Кукли и приказни (изработка на кукли, за деца од 6 до 12 години), автори/ментори: Колектив Ветерница (Детски креативен центар МКЦ)
14.30 – 16.30 AUTOMATA, работилница за механички движечки играчки, автори/ментори: ДОМИНИУМ (Кино Фросина)
Работилници, предавања, презентации, промоции, проекции:
10.00 – 11.00 Работилница за видео монтажа, ментор: Кети Талевска (Џебно кино)
12.00 – 13.00 Паметен ПР значи креативен ПР! Интерактивна работилница, ментор: Ралф Ѓони, Албанија (НВО Центар)
12.00 – 13.00 Места на креативноста/Попап соработки, предавање на Тамара Николич Џерич, Хрватска (Џебно кино) 13.10 – 14.10 Mokrin House/Мокрин куќа (coworking/coliving space), презентација на Иван Бркљач, Србија (Џебно кино)
14.30 – 15.30 Театарски речник од деца за деца, перформанс и кратки видео проекции, ментори: Теа Беговска и Миа Кантарџиева; ДЕТСКО МЛАДИНСКО ДРАМСКО СТУДИО СЦЕНА (Џебно кино)
14.00 – 16.00 Работилница за енергетска ефикасност на ѕидните конструкции со посебен осврт кон примената на ведралит елементи, ментори: Ѓургица и Веле Нелковски, ВЕДРАЛИТ ЕКО ДОМ (НВО Центар)
17.00 – 18.00 Ја сакаш ли Македонија /Ти си Македонија, едукативно видео и отворена презентација, Никола Стојковски и учениците од ООУ Страшо Пинџур Скопје (Џебно кино)
20.00 – 22.00 ДЏ сесија со Мелани Дигит (Плато пред МКЦ)
22.30 Затворање на Скопје креатива 2018

Сподели