Ова тело кое не е едно

Телото отсекогаш било место на контрола, отпор, дисциплина и непослушност, и меѓу другото простор каде се вежбале и истражувале родовите улоги. Промислувањата на телото и телесноста се годинешните потпорни точки на овогодинешното ПРВО ПА ЖЕНСКО – Ова тело кое не е едно. ‍♀️‍♀️‍♀️

Ова #ППЖ, низ контрадикторно и конфронтирачко соединување ќе се обиде да создаде едно колективно тело од мноштво различности.

Оваа година фестивалот е поддржан од FRIDA | The Young Feminist Fund, Министерство за култура / Ministria e Kulturës , Град Скопје, Embassy of the Netherlands in North Macedonia, Embassy of Sweden in Skopje и Kvinna till Kvinna.

ПРОГРАМА:

9 МАЈ – четврток

12:00 · плато пред МКЦ
ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА
Гинекологија и акушерство: сервиси, достапност и третман
Модерира: Марија Башeвска (Reactor Research in Action/ Реактор истражување во акција)
Говорат: Венко Филипче, Ana Daneva Markova, Ljatifa Sikovska и Elizabeta Bozinoska

19.00 · Галерија МКЦ
ОФИЦИЈАЛНО ОТВОРАЊЕ НА ФЕСТИВАЛОТ
Отвoрање на изложба: „Ова објективизирано тело“ – Marija Angelovska

20:00 · Кино Фросина
ШТО Е ФИЛМ?
“Клео од 5 до 7” – Agnès Varda Officiel
во соработка со Филмската и видео програма на Музеј на современата уметност Скопје / Museum of Contemporary Art Skopje и Cinedays Festival of European Film

22:00 · плато пред МКЦ
DJ SET
Emi Ermilova ☄️

10 МАЈ – петок

18:00 · Женска соба (фоаје Фросина, на кат)
ДИСКУСИЈА
Можеш ли да нѐ следиш? (Женското тело во Инста декада) – Медуза
Модерираат: Калиа Димитрова и Ena Bendevska
Говорат: Марија Ангеловска, Trpeska Aleksandra и Kika Aveiro

19:00 · Женска соба (фоаје Фросина, на кат)
ПРЕДАВАЊЕ
„Куро крај нема: фолклорот на телесноста како егзотика и сензација“ – Илина Јакимовска
во соработка со Center for Research of Nationalism and Culture

20:30 · Сала 25ти Мај
ПЕРФОРМАНС
„СИНЕ“ – Наташа Живковиќ
соработка со Меѓунардониот фестивал за изведувачки уметности Mesto žensk од Љубљана и MOT+

21:30 · Бифе Фросина
ПЕРФОРМАНС
„Бегалка“ – Лана Здравковиќ

22:00 · Денсинг сала
КОНЦЕРТ
Mavi Phoenix • МКЦ, Скопје

11 МАЈ – сабота

17:00 · Женска соба (фоаје Фросина, на кат)
РАБОТИЛНИЦА ЗА СЕКС ИГРАЧКИ
„Play-sure – професионален водич за еротски играчки и добар секс“ – Marika Smith – sexinspiratör

19:00 · Женска соба (фоаје Фросина, на кат)
ДИСКУСИЈА
Феминизам и порно: Friends or foes?
Модерира: Ивана Драгшиќ
Говорат: Лана Здравковиќ и Сара Хелд

20:30 · Кино Фросина
ПЕРФОРМАНС
„Јас, жртвата“ и „Вториот пат“ – Симона Семенич
Играат: Verica Nedeska и Симона Семенич
соработка со Меѓунардониот фестивал за изведувачки уметности Место Женск од Љубљана и MOT+

22:30 · Плато
КОНЦЕРТ
во соработка со Iskra Tourbooking
Nalyssa Green, Post Lovers, ЅРЕТИ

12 МАЈ – недела

13:00 · Сала 25ти Мај
BODY FLOW so Ivana Kocevska

13:00 · Плато
БАЗАР

14:00 · Плато
DJ SET
Теа Шалдева

15:00 · Плато
НЕДЕЛЕН РУЧЕК
Breakfast Club Skopje // ShortBus

18:00 · Џебно кино
ДЕТСКА ПРОГРАМА
Театарска претстава за деца „Контрабајка“ – Театар на сенки Сенки и облаци / Shadows and Clouds

20:00 · Плато
ПичПрич СЛЕМ: #сегакажувам

22:00 · Бифе Фросина
ДРЕГ ШОУ
Boris Gay

ЦЕЛО ВРЕМЕ НА ППЖ
Изложба: „О“ – Jana Jakimovska

Сподели