THE LOOK OF SILENCE - 98′ – Данска, Индонезија, Норвешка, Финска, Обединетото Кралство – 2014

Сценарио: Joshua Oppenheimer
Режисер: Joshua Oppenheimer
Снимател: Lars Skree
Монтажа: Henrik Garnov
Toн: Seri Banang, Mana Tahan, E.Sambayon, Rege Rege
Продукција: Signe Byrge Sørensen
Копродукција: Piraya films AS, Making Movies Oy

Награди/номинации:
Grand Jury Prize, Venice Film Festival, Italy (2014)
European Critics Prize (FEDEORA) for Best European and Mediterranean Film, Venice Film Festival, Italy (2014)
Critics Prize (FIPRESCI) for Best Film, Venice Film Festival, Italy (2014)
Online Critics Prize (Mouse d’Oro) for Best Film, Venice Film Festival, Italy (2014)
Human Rights Nights Award, Venice Film Festival, Italy (2014)
Best World Documentary (Cinephile Prize), Busan International Film Festival, South Korea (2014)
Grand Prize (DOX Award), CPH:DOX, Denmark (2014)
Best Documentary, Denver Film Festival, USA (2014)
Prize of the Danish Arts Council (2014)
Don Quixote Prize, Tromsø International Film Festival, Norway (2015)
Audience Award, Angers Premiers Plans, France (2015)
True Life Fund Recipient, True/False Film Festival, USA (2015)
Peace Film Award, Berlin International Film Festival, Germany (2015)
Robert Prize for Best Documentary, Danish Film Academy Awards (2015)
Bodil Prize, Danish Film Critics’ Award for Best Documentary (2015)
Audience Award, Festival Favorite, SXSW Film Festival, USA (2015)
Onion Award for Best Documentary in International Competition- MakeDox 2015, Macedonia

Синопсис:
Преку кадрите од фантастичниот филм „Чинот на убивање“ на Опенхајмер, преживеаните членови на едно семејство дознаваат како бил убиен нивниот син за време на геноцидот во Индонезија во 1965 година, но и кој го убил. Камерата го следи најмладиот син, оптомтристот Ади, кој решава да ја прекине задушувачката магија на потчинетоста и теророт и прави нешто незамисливо во општеството каде што и понатаму власта е во рацете на убијците: тој се соочува со луѓето што го убиле брат му и додека им го проверува видот, бара од нив да ја признаат одговорноста за стореното. И така го прекинува 50-годишното владеење на тишината. Додека „Чинот на убивање“ ги открива последиците за сите кога секојдневната реалност се гради врз терор и лаги, „Погледот на тишината“ истражува што значи да се живее таква реалност.

 

Билети:
Претпродажба: 100 ден. по вечер
На каса: 100 ден. за 1 филм
На каса: 150 ден. за 2 филма

Сподели