Текст: Симона Семенич
Играат: Верица Недеска и Симона Семенич
Дизајн на светло: Игор Ремета
Копродукција: Место Женск, Прво па женско и МОТ+.

Првото изведувачко соло „Јас, жртвата“ на драмската писателка и изведувачка Симона Семенич се занимава со нејзините блиски средби со темните сили од различни типови. Споделувајќи го своето искуство со епилепсијата и здравствениот систем, со гениталниот херпес и здравствениот систем, како и со многу други нешта, таа зборува за начините на кои се справува со она коешто многумина од нас го искусуваат и трпат секојдневно.
За да го изведе перформансот „Јас, жртвата“ на Прво па женско, по неколкуте години активна работа во областа на филмот, на штиците што живот значат конечно се враќа Верица Недеска. Таа и режисерката Билјана Радиноска работеа на подготвките на перформансот за македонската публика. Благодарение на отвореноста и поддршката од Место Женск и МОТ+, Прво па женско конечно може да се пофали со својата прва копродукција во областа на изведувачките уметности.

Вториот пат е втората изведба на овој перформанс од 2014 година. Симона го почнува својот монолог буквално онаму каде што го завршува првиот. Отворајќи ја изведбата со последните зборови од првата изведба – „Остајте ме да пушам“, таа на изведувачки оригинален и емотивно разоружувачки начин, нѐ информира за тоа што се случило во меѓувреме, во годините меѓу првата и втората изведба на перформансот.

Симона Семенич e словенечка драмска писателка и изведувачка. Добитничка е на најзначајната национална награда за уметничко дело во нејзината земја Prešeren Fund Award и трикратна добитничка на најпрестижната национална награда која им се доделува на драматурзите – Grum Prize. Нејзините текстови се преведени на четиринаесет јазици, изведени и објавени во неколку земји од Европа, САД и на Блискиот Исток, и наградени во Словенија и пошироко.

Верица Недеска е македонска актерка и изведувачка. Дипломирала на Факултетот за драмски уметности во Скопје и магистрирала применети уметности на ФАМУ во Прага. Освен со актерство, во поново време се занимава со пишување, режија и продукција. Во моментов работи на нејзиниот долгометражен филм Срам, а тукушто го заврши својот краткометражен филм Вера, каде се потпишува како сценарист и режисер. Живее во Прага, но сѐ уште е активна на македонската сцена и досега има остварено повеќе значајни соработки со наши и странски признаени режисери и автори. Покрај театарот и филмот, нејзина голема љубов се музиката и поезијата.

Билјана Радиноска е македонска театарска режисерка. Дипломирала театарска режија на Факултетот за драмски уметности во класата на Слободан Унковски и Златко Славенски. Добитничка е на неколку државни и интернационални награди. Била дел од магистерската програма за лабораториски пристап во театарот и перформативните уметности на Академијата за уметности DasArts во Амстердам, Холандија. Живее и работи во Скопје и Амстердам. Нејзината работа е повеќеслојна провокација на извесни театарски канони, преиспитување на хиерархии и форми низ призмата на емотивни пејзажи.

Сподели