Föllakzoid почнуваат со работа пред десет години како трансерска авантура меѓу тројцата другари од најраното детство – Диего, Хуан Пабло и Доминго од Сантијаго, Чиле. Со огромни познавања за културното наследство од античката музика на Андите, овој бенд полека учи како да го усогласи ова влијание со современите звуци од нивното време, создавајќи богата, но истовремено и минималистичка атмосфера. „I“ e најновиот албум, нивно четврто издание, а трето за една од најактивните и најинтеренси издавачки куќи денес – њујоршката Sacred Bones Records. За разлика од минатите изданија, кои беа направени во “single take” со целиот бенд, на овој албум се работеше три месеци во изолација.

Предгрупа: ŽEN
Аудиовизуелниот женски колектив – ŽEN e оформен во 2010 година во Загреб, каде што го пронаоѓа својот креативен дом во АКЦ Медика. Нивното деби „I onda je sve počelo“ (2013) објавено под квир феминистичката издавачка куќа Unrecords од Виена и албумот „Јантар“ (2015) објавен како соработка помеѓу Unrecords и францускиот независен издавач Vox Project, ги направи еден од најпознатите и најважните бендови од регионот на поранешна Југославија.
Во 2017 година се приклучуваат на словенечкиот Moonlee Records, а во ноември 2017 година објавен е нивниот трет албум „Sunčani ljudi“. ŽEN разиграно ги раздвојува родовите стереотипи и ги поврзува границите на аудио и визуелната уметност, евоцирајќи патувања низ усогласување на гласот, потопени во прогресивна симбиоза на гитара, бас и тапани.

Билети во претпродажба: 400 денари на билетарница МКЦ и online преку https://bileti.mkc.mk/index.php?id=535

Сподели