5. фестивал на европска литература 

ПРОГРАМА

7 октомври

– 15:00 – BookStar фестивалски центар – Горно фоаје на Кино Фросина
Отворање на Саемот на европска литература

– 18:00 – BookStar фестивалски центар, МКЦ
Запознавање на гостите
Средба на гостите со претставници на Друштвото на писатели на Македонија и на други културни оператори

– 19:00 – Кино Фросина
Отворање на фестивалот „BookStar“
Поздравна реч: Н.Е. Самуел Жбогар, амбасадор на Европската Унија во Република С. Македонија
Претставување на книгата „Двојно стакло“
Разговор со авторката Халдора Тородсен (Исланд)
Промотор: Ана Мартиноска
Модератор: Ана Василева

– 20:30 – Кино Фросина
Претставување на книгата „Воспитувањето девојки во Чешка“
Разговор со авторот Михал Вивег (Чешка)
Промотор: Јасна Котеска
Модератор: Ана Василева

– 21:30 – BookStar фестивалски центар, МКЦ
Забава со музика по избор на Халдора Тородсен (Исланд)

8 октомври

– 15:00 – BookStar фестивалски центар, МКЦ
Работилница со Марко Шелиќ Марчело

– 17:00 – BookStar фестивалски центар, МКЦ
Книжевна дискусија: Да се биде европски романописец денес
Учесници: Кадер Абдолах (Холандија), Михал Вивег (Чешка), Луан Старова (Македонија), Оливера Ќорвезироска (Македонија)
Модератор: Соња Стојменска-Елзесер

– 17:00 – Кино Фросина
Гол ручек in live: Поткаст со Душко Крстевски и Халдора Тородсен

– 18:00 – Кино Фросина
Гол ручек in live: Поткаст со Душко Крстевски и Марко Шелиќ Марчело

– 19:00 – Кино Фросина
Претставување на книгите „Бележникот на татко ми“ и „Куќата на џамијата“
Разговор со авторот Кадер Абдолах (Холандија)
Промотор: Мерсиха Исмајлоска
Модератор: Ана Јовковска

– 20:30 – Кино Фросина
Претставување на книгите „Лавр“, „Соловјов и Ларионов“ и „Авијатичарот“ – BookStar 2019
Разговор со авторот Евгениј Водолазкин (Русија)
Промотор: Венко Андоновски
Модератор: Ана Јовковска

– 21:30 – BookStar фестивалски центар, МКЦ
Забава со музика по избор на Слободан Шнајдер (Хрватска)

9 октомври

– 17:00 – BookStar фестивалски центар, МКЦ
Книжевен афтерворк: Во сенката на читателот
Учесници: Халдора Тородсен (Исланд), Калина Малеска (Македонија), Фросина Пармаковска (Македонија)
Модератор: Весна Мојсова-Чепишевска

– 17:00 – Кино Фросина
Гол ручек in live: Поткаст со Душко Крстевски и Венко Андоновски

– 18:00 – Кино Фросина
Гол ручек in live: Поткаст со Душко Крстевски и Евгениј Водолазкин

– 18:00 – BookStar фестивалски центар, МКЦ
Клуб на читатели – средба со Кадер Абдолах (Холандија)

– 19:00 – Кино Фросина
Претставување на книгата „Исцелување на светот“
Разговор со авторот Слободан Шнајдер (Хрватска)
Поздравна реч: Владимир Милчин
Промотор: Ана Стојаноска

– 20:30 – Кино Фросина
Претставување на книгата „Малтерего“ и разговор со авторот Марко Шелиќ Марчело (Србија)
Промотори: Иван Шопов и Ѓоко Здравески

– 21:30 – BookStar фестивалски центар, МКЦ
Забава со музика по избор на гостите

10 октомври

– 10:00 – Сала за седници, Факултет „Блаже Конески“
Завршна церемонија
Универзитетско предавање – Евгениј Водолазкин (Русија)
Доделување на наградата „Букстар“

Фестивалот е поддржан од Министерство за култура на Република Македонија, програмата Креативна Европа на Европската Унија, мрежата „Традуки“, Институтот за преводи на Русија, Холандскиот литературен фонд, Амбасадата на Кралството Холандија, Амбасадата на Република Чешка, Исландскиот книжевен центар, Младинскиот културен центар и Друштвото на писатели на Македонија.

Сподели