Настап на Balans (Словенија) во МКЦ Скопје

Нојз поп, импровизациски краут и етеричниот дарквејв се спојуваат во психоделичен lo-fi баланс. Совршено хаотичен фокус на уметничкото дуо со седиште во Љубљана го одржуваат Кристин Чона и Андреј Первање. Нивното експериментално аудио-визуелно искуство игра со хипнотичен ритам на гитари, ретро матрикс и провокативно пеење за баналноста на секојдневниот живот, честопати прободено со озвучување на плач и остар свиреж.

Нивното неконвенционално музичко истражување може да се најде на четири албуми. Најновите два, „bunkerpop“ (2017) и „kva je s tabo“ (2018), објавени од словенечката DIY етикета ŠOP Records, заедно со турнејата како дел од концертниот циклус на Radio Študent, го направија balans еден од поистакнати претставници на локалната подземна сцена.

 

Сподели