Оваа година ПРВО ПА ЖЕНСКО* го слави својот 5-ти роденден!
Не пропуштајте го јубилејното издание, чијашто програма ги враќа назад некои од незаборавните учеснички и учесници од претходните години, на кои им се придружуваат нови возбудливи пријател(к)и на фестивалот.
Се гледаме во МКЦ заедно да ги промислуваме и славиме женските права и слободи. Сериозните чичковци во костуми, седнати на одлучувачки позиции сериозно потфрлија. Ред е на жените да го спасат светот!

*Фестивалот за феминистичка култура и акција ПРВО ПА ЖЕНСКО е поддржан од Европската Унија и од FRIDA Young Feminist Fund. Содржината на фестивалот е одговорност единствено на Тиииит! Инк. – Скопје и на ниеден начин не може да се смета дека ги одразува ставовите на Европската Унија.

ПРОГРАМА
—————–
18.05. (четврток)
20.00 кино Фросина | Отварање + Кратки филмови + дискусија|
„Елена” (2016, 15’) Дина Дума
„Долорес“ (2017, 14’) премиера – Радован Петровиќ
„Влакна“ (2013, 25’) – Елеонора Венинова
„Ќе дојдат децата“ (2017, 19’) – Ана Јакимска
По проекцијата следува разговор со авторите, модериран од Румена Бужаровска.

22.00 плато | ДиЏеј Сет Дамите бираат | Ilina Angel

————————–————————–————————–————

19.05. (петок)

19.00 фоаје на кино Фросина на кат | Предавање |
Сандра Дален (Шведска) – Вагинален секс

21.00 Денсинг сала | Перформанс + дискусија |
Драгана Стојчевска Гунин: Каде одат претставите што не се случуваат?

22.00 плато | ДиЏеј сет Дамите бираат |
Соња Исмаил и Ана Мало

————————–————————–————————–————

20.05. (сабота)

18.00 фоаје на кино Фросина на кат | Панел дискусија | Родовата и сексуалната (не)еднаквост во Југославија: помеѓу револуционерната утопија и историскиот континуитет на патријархатот
Учесници: Франко Дота, Ивана Пантелиќ и Тијана Окиќ
модератор: Славчо Димитров

20.00 кино Фросина | Претстава | Црвена љубов – БИТЕФ Театар (Србија)
Режија и драматизација: Олга Димитријевиќ
Играат: Владимир Алексиќ, Јелена Илиќ, Милица Стефановиќ и Ана Ќурчин
Музика: Ана Ќурчин

22.00 плато | Концерт | King’s Peach, Contact 59, SEINE, Kukla, Bitipatibi

————————–————————–————————–————

21.05. (недела) плато 

13.00 | Базар |
MightyJewelry, Глигор Кузмановски, CRUSH, Em Ellephantski, Ѓорѓе Јовановиќ, ATAMI, BullBerry, ПлетЕлица, MaiCraft’s, LUDUS, WizArt, Pocket Gallery, Mei Ro, M’Crafts, Farina’s handmade, Nikulec pop-up store, Seed of Life и Васко (ДКЦ)

13.00 | Работилница за татковци и ќерки | Доротеј Нешовски

14.00 | Работилница за поправање точаци за девојки | Bikestop

14.00 – 22.00 | ДиЏеј сет | Дамите бираат
Мајда и Весна; Мариго Антов; Виолета Качакова; Дискордиа Дисидент Сет

16.00 | Храна | ХНУ

19.00 | ЛезФемСлем | Жените тоа го прават гласно!

————————–————————–————————–————

ПАРАЛЕЛНА ПРОГРАМА

~бифе на кино Фросина| Изложба на постерите од конкурсот |

~фоаје на кино Фросина на кат | Изложби |
Христина Иваноска, Сирота мала богаташица (избришано минато), 2014-2015
HAVEIT (Косово), Pilule du Lendemain, 2017

~плато | ДиЏеј сет | Дамите бираат
18.05 | 22.00 | Ilina Angel
19.05 | 22.00 | Соња Исмаил и Ана Мало
21.05 | Мајда и Весна; Мариго Антов; Виолета Качакова; Дискордиа Дисидент Сет

Сподели