Програма за месец ФЕВРУАРИ 2018:

7.2.
МОЈОТ ЖИВОТ КАКО КУЧЕ (My life as a dog), 1985, Lasse Halstrom

Anton Glanselius, Tomas Van Bromssen

Горчлива  евокација на борбите и радоста на детството, за губењето на невиноста и транзиција во зрелоста, од режисерот оскаровец, Ласе Халстром.

 

14.2.
RUSHMORE, 1998, Wes Anderson                                                    

Jason Schwartzman, Bill Murray, Olivia Williams

Оригинална, речиси стилски лична категорија на комедија. Ако постои чудна и тешка комедија тогаш ова е тоа. Бил Мареј маестрален! Како филмот старее така се повеќе добива на вредност.

 

21.2.
ПЕСНИ ОД ВТОРИОТ КАТ (Songs from the second floor), 2000, Roy Anderson

Lars Nordh, Stefan Larsson

Доказ дека комедија може да биде визуелно супериорна. Промислен, апокалиптичен, надреален, апсурден… нешто помеѓу фарса и трагедија.

Сподели